søndag 12. september 2010

En cm er født:)

Når barnet er født starter en ny tidsregning av centimeterens liv. Nå telles det etter fødsel. Var barnet 51 cm når det ble født telles det herfra. Da blir foreldre ivrige og følger med -eks: Nå har han vokset hele 10 cm siden fødsel!

Barnefødsel er en helt vanlig og dagligdags . Det skjer hver dag i hele verden. Samtidig så er det et mirakel som blir til. Et egg blir befruktet, etter noen uker er det blitt til en cm embryo som senere blir til et 51 cm foster om blir født til et levende lite menneske barn.

Graviditet og barn blir sett på forskjellig i forskjellige deler av verden. Her i landet jobber de fleste mødre det meste av svangerskapet, og må ta seg tid til seg selv om sin kropp imellom alle andre ting i hverdagen.  I andre land som foreksempel India blir gravide kvinner "bært på hendene"og får alle mulige behanlinger .

I historien er også barn portrettert forskjellig fra epoke til epoke. De har de essensielle uskyldigheter som regel , men det varierer mellom for eksempel realisme, romantikk eller barokk hvordan vi ser barnet gjennom maling.

I barokken  ser vi mange barn som engler, eller noe overdådig, altid satt fremst i best lys. De blir verdsatt og satt høyest eller i best lys. Med uskyldige store øyne, som noe rent, nesten gudommelig.Dette har nok også med at der finnes mange bilder av jesusbarnet, men barn i flere sosiale posisjoner har samme inntrykk.

Madonna med rosenkransen fra år 1650. Rene og sterke farger, men ikke barnet. Lys og edel med kun et tørkle ellers som naturen har brakt det. Mye soft lys som gjør bildet "gudommmelig"selv uten at man ser rosenkransen.














Kjærlighetens hage fra år 1640. Englebarna omringer de kjærlige voksne. Barna er opphøyet til engler som gir uskyldiget, guddommelighet til kjærlighets følelser.










Vila under flukten til Egypt fra år 1639. Selv om de er på flukt og det hviler fare over dem, slitenhet etter å reise- ser vi at barn og mor er i harmoni. De er malt med soft light og rolige farger. Barnet har ikke klær men ligger naturlig intil morens bryst mens hun ammer. Det kommer en slags opphøyelse og edelhet av denne delen av bilde, noe litt hellig. Båndet mellom mor og barn, uskyldigheten, godhet, renhet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar